Recept

Hjortfärspasta med vårkänsla
Recept för 4-6 personer
- 600g Viltbilens hjortfärs
- Valfri pasta (här Radiatori)
- 1 kruka färsk salvia (spara lite till garnering)
- 1 kruka rosmarin
- 1-2 citroner (zest + saft)
- 2,5 dl grädde
- 2,5 dl mjölk
- Salt och peppar efter smak
Riv det gula av citronskalet på rivjärnet finaste del (zest). Plocka av bladen på rosmarin och salvia. Stek hjortfärsen i en stor stekpanna. Lägg i de färska örterna och citronzesten och pressa i citronsaften. Häll sedan i grädde och mjölk och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Klart!

Pasta med hjortsalsiccia och tomat
- 300g av Viltbilens hjortsalsiccia
- 400g valfri pasta (här tagliatelle)
- 2 schalottenlökar
- 1 stor vitlöksklyfta
- 250g cocktailtomater
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 dl vitt vin
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1,5 dl riven parmesanost Salt, svartpeppar och paprikakrydda
- Olivolja till stekning
- 1 kruka färsk basilika
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Halvera tomaterna. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek lök, vitlök och tomater i 3-4 min. Skär ett snitt i salsiccian och ta ut fyllningen. Lägg ner i stekpannan och fördela med trägaffel. Koka pastan. När pastan är klar sparar du 2 dl pastavatten. Rör ner tomatpuré och vin i stekpannan med salsiccian. Sjud i 5 min. Smaka av med paprikakrydda, salt och peppar. Blanda ner 1-2 dl pastavatten i stekpannan samt tillsätt grönsaksbuljong. Låt sjuda ytterligare i 2 min och rör om tills buljongtärningen blandats ut. Rör ner riven parmesanost men spara lite till topping. Rör om tills osten är smält och rör ner grovhackad basilika. Ta bort från plattan. Blanda ihop pasta med salsicciasåsen och toppa med lite riven parmesan, svartpeppar och basilikablad. Klart!

Hjortskavsgryta med lingon
Recept för 4 personer
- 500g av Viltbilens hjortskav
- 1,5 dl trattkantareller eller svart trumpetsvamp
- 3 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
- 1 finhackad gul lök
- 4 enbär, mortlade
- 2 dl vispgrädde
- 1,5 matskedar kinesisk soja
- 2 matskedar viltfond (på flaska)
- 2 teskedar torkad timjan (+ ev färsk timjan för garnering)
- 100g frysta lingon
- Salt och svartpeppar
- Smör till stekning
Om du använder torkad svamp, lägg den i blöt i varmt vatten i 15 min. Fräs hjortskaven och den gula löken i smör i en stekpanna. Salta och peppra. I en annan panna, fräs svampen i smör med vitlöken. Salta och ställ åt sidan. När skaven börjar bli genomstekt, i med enbären och timjan. När skaven är klar, slå i svampen i pannan. Häll i grädde, soja och viltfond och låt puttra någon minut. Krydda med lite extra salt och peppar efter smak. Servera med ris och rårörda lingon. Klart!

Mustig viltgryta
- 800g hjortgrytbitar från Viltbilen
- 300g hjortsalsiccia från Viltbilen
- 300g rökt sidfläsk
- 2,5 dl vatten
- 1,5 st köttbuljongtärning
- 2dl rödvin
- 2dl creme fraiche (ej lätt)
- 2dl vispgrädde
- 1,5 msk kinesisk soja
- 20st enbär (hela)
- 4st lagerblad
- Svartpeppar
Koka upp vatten, buljongtärning, rödvin och kinesisk soja i en gryta. Lägg i grytbitarna och kryddorna. Låt småkoka under lock en halvtimme (eller upp till 2 tim om du har tid). Tärna salsiccia och sidfläsket och bryn i en stekpanna. Häll salsiccia, sidfläsket och stekfettet i grytan. Häll också i creme fraiche och koka upp. Servera med tex ris. Klart!