HEMLEVERANS MED FRYSBIL
Sommarsallad med citrusmarinerad hjortfilé

Sommarsallad med citrusmarinerad hjortfilé

Som en somrig biffsallad med svenska smaker. Citronmarinaden gör att köttet mört, gott och ger en god citrussmak.

Goda tillbehör: gott bröd, vill man göra den matigare så är det gott att blanda ner nykokt potatis.

Resttips: resterna rullas gärna in i tunnbröd och tas med på picknick nästa dag.

Produkt: Hjortlåda 5kg - 15% rabatt - Kort datum Portioner: 4 port

Recept – Citrusmarinerad hjortfilé

Du behöver
  • 400-500 g hjortfilé
  • 1 citron
  • 3 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk soja
grovmalen svartpeppar

Recept – Sommarsallad med lagrad ost

Du behöver
  • 400 g färsk vitkål/sommarkål
  • 150 g gröna blad, sallad, ramslök, kirskål
  • 10 st små tomater
  • 10 st rädisor
  • 2 st salladslökar
  • 150 g lagrad ost
  • 1 dl hackade, rostade hasselnötter
  • 2 dl crème fraîches
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt & peppar

Citrusmarinerad hjortfilé

  • Putsa köttet från eventuella senor. Skär det i skivor, ca 0.5 cm.
  • Riv skalet och pressa ur citronsaft. Skala och finriv vitlök.
  • Rör ihop olja, med citrus, vitlök, soja, sirap och svartpeppar.
  • Lägg köttet i en påse och häll ner marinaden. Knåda lite och lägg det sedan i en bunke.
  • Låt stå i kylen några timmar, eller över natten.

Innan servering

  • Gör iordning salladen.
  • Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat. Hetta upp en panna och stek köttet hastigt lite i taget.
  • Lägger man ner kylskåpskallt/för mycket kött i pannan så kyls den ner och köttet kokar istället för att stekas.

Sommarsallad med lagrad ost

  • Skölj kål, sallad och grönsaker.
  • Skiva sommarkål och salladslök tunt. Dela tomater och rädisor.
  • Blanda samman allt med ost i en stor bunke.
  • Vispa ihop olja, vinäger, dijon och smaka av med salt & peppar.
  • Blanda ner hälften i bunken med grönsaker och andra hälften vispas ihop med créme fraîches.
  • Lägg upp salladen på ett stort fat, fördela kött, klicka ut créme fraîches och strö över hasselnötter.