Många har upptäckt hur himla gott det är med kål. Men det är inte bara gott, utan också lätt att laga till många! Gör gärna en stor sats på en gång och spara till matlådor.
Produkt: Viltfärs 4,5 kg
Portioner: 8 portioner
Recept – Färs
Du behöver
1 kg viltfärs (blanda gärna olika viltslag)
2 dl köttbuljong (vatten + tärning eller koncentrat)
Svartpeppar
Hälften av den ugnsbakade kålen (se nedan)
Recept – Ugnsbakad kål
Du behöver
1 kg vitkål, i mindre bitar
100 g smör
1 dl ljus sirap
Salt och peppar
Recept – Sås
Du behöver
Vätskan från ugnsbakningen
Grädde
Salt och peppar
Eventuellt Maizena
Till servering
Kokt potatis
Rårörda lingon på burk eller frysta lingon + ca 1/3 socker
Kålen
Börja med kålen. Skär den i bitar, ca 2x2 cm, och lägg i en ugnsform.
Hyvla över smöret och ringla över sirapen.
Ugnsbaka i 160°C i ca 20 minuter. Låt svalna en aning.
Färsen
Blanda färsen med buljong, svartpeppar och hälften av den ugnsbakade kålen.
Bred ut färsen i en stor långpanna (eller två små) så att smeten är cirka 7 cm tjock.
Bred ut resten av den ugnsbakade kålen som ett täcke ovanpå.
Baka i 160°C i 30-40 minuter tills innertemperaturen på färsen är cirka 65°C.
Gräddsås
När du ugnsbakar kålpuddingen bildas mycket sky.
Häll skyn i en kastrull och tillsätt en skvätt grädde.