Boeuf Bourguignon med älg och smörstekta kantareller
Välkommen till en grytklassiker som alltid går hem. Här i svensk tappning med älg, kantareller och timjan.
Goda tillbehör: receptet serverades med smörstekta kantareller, pressad potatis, sallad & bröd.
Portioner: 6-8 portioner
Tid: Över 45 min
Recept
Du behöver
1 kg älgkött (högrev, bog, grytbitar..)
200 g kantareller
150 g rökt sidfläsk
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2-3 morötter
5 dl rött vin
4-5 dl vatten
2 msk tomatpuré
0,5 dl vetemjöl
4 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
1 msk mörk soja
1 tsk torkad timjan
10-15 syltlökar
salt & peppar
smör till stekning
Gör så här
Putsa och skär köttet i grytbitar. Låt det bli rumstempererat.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva ner fläsk och morötter.
Stek köttet i omgångar i smör en stor gjutjärnsgryta. Krydda med salt och peppar. Addera hälften av löken, tomatpuré och timjan.
Pudra över vetemjöl och rör runt. Häll på vin, buljong, soja och lagerblad.
Låt puttra under lock på låg värme 1-2 h, tills köttet är mört.
Förväll svampen, låt den svettas ut vätska på låg temperatur i en panna. När vätskan kokat bort, höj värmen och lägg i smör, fläsk och resten av löken och stek svampen.
När köttet kokat mört, addera syltlök, svamp, fläsk och låt det puttra några minuter. Smaka av med salt & peppar.
Strö över persilja och servera med önskade tillbehör.