Grillad Vildsvinsytterfilé med Kryddrostad Potatis, Grillad Färsklök & Romescosås
Ytterfilé på vildsvin är ett magert kött. Beroende på skivornas tjocklek tar de olika tid, men det går relativt fort. Tänk på att inte grilla för hårt. Vänd hellre köttet på grillen flera gånger.
Portioner: 4 port
Recept – Grillad vildsvinsytterfilé
Du behöver
600-800 g Vildsvinsytterfilé, skivat 2 cm
1 msk matolja
Recept – Kryddrostad potatis
Du behöver
600 g färskpotatis, tvättad
2 tsk mald spiskummin
2 tsk korianderfrön
2 tsk paprikapulver, mild eller het beroende på smak
2 tsk salt
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
Recept – Grillad färsklök
Du behöver
8-16 st färsklök, knipplök, sticklök
1 msk olivolja
Salt
Recept – Romescosås
Du behöver
1 st stor röd paprika
½ dl mandel, skollad
2 msk hackad schalottenlök
2 st vitlöksklyftor, hackad
1 tsk fänkålsfrön
½ st röd chili, urkärnad och hackad
2½ dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt och nymald svartpeppar
Grillad vildsvinsytterfilé
Gör rent grill och grillgaller
Tänd grillen
Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar. Pensla köttet med matolja
Grilla köttet ca 1 minut innan du vänder på det.
Fortsätt vända varje minut till önskad stekgrad
Vila 5 min
Lägg tillbaka köttet på grillen och grilla 15-20 sek på varje sida
Servera
Kryddrostad potatis
Sätt ugnen på 225°C
Blanda potatis, kryddor, salt och olivolja
Lägg potatisen i plåt
Rosta i ugn ca 15 minuter
Tillsätt tomatpuré och rör om
fortsätt rosta ca 10 minuter
Prova med en sticka om den är klar
Servera varm toppad med rostad mandel
Grillad färsklök
Gör rent grill och grillgaller
Tänd grillen
Ta av det yttersta lagret på löken och skär av roten
Tvätta i vatten och låt rinna av på papper
Grilla löken ca 4 minuter på varje sida, kraftig grillyta och krispig i mitten (större
Ta av löken från grillen vänd upp med 1 msk olivolja och en nypa salt
Större lök delas på mitten och grillas mest på snittytan
Romescosås
Blötlägg mandeln i kallt vatten minst 4 timmar
Sätt ugnen på 225°C
Halvera paprikan och skär ut kärnhuset
Smörj en ugnsfast form med olivolja
Lägg paprikan med skinnsidan uppåt
Baka paprikorna tills det är mjuka och har fått ordentligt med färg, ca 20 minuter
Lägg över de varma paprikorna i en skål och täck med plastfilm, låt stå ca 15 minuter
Koka schalottenlök, vitlök, chili mjuk i 3 msk olivolja på låg värme
Häll av vattnet från mandeln
Skala paprikan
Blanda löken och olivoljan som den kokat i, vinäger, mandel och paprika i en matberedare och mixa till en slät kräm. Om det blir för tjockt tillsätt 1 msk vatten
Tillsätt olivoljan droppvis så att den emulgerar till en tjock kräm
Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger
Serveras kall eller rumstempererad
Håller 5 dagar i kylskåp. Paprikan går även bra att grilla över hög värme. Grilla hårt! Gör inget att skinnet bränner då det skall skalas bort.