HEMLEVERANS MED FRYSBIL
Grillad Vildsvinsytterfilé med Kryddrostad Potatis, Grillad Färsklök & Romescosås

Grillad Vildsvinsytterfilé med Kryddrostad Potatis, Grillad Färsklök & Romescosås

Ytterfilé på vildsvin är ett magert kött. Beroende på skivornas tjocklek tar de olika tid, men det går relativt fort. Tänk på att inte grilla för hårt. Vänd hellre köttet på grillen flera gånger.

Portioner: 4 port

Recept – Grillad vildsvinsytterfilé

Du behöver

  • 600-800 g Vildsvinsytterfilé, skivat 2 cm
  • 1 msk matolja

Recept – Kryddrostad potatis

Du behöver

  • 600 g färskpotatis, tvättad
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk korianderfrön
  • 2 tsk paprikapulver, mild eller het beroende på smak
  • 2 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré

Recept – Grillad färsklök

Du behöver

  • 8-16 st färsklök, knipplök, sticklök
  • 1 msk olivolja
  • Salt

Recept – Romescosås

Du behöver

  • 1 st stor röd paprika
  • ½ dl mandel, skollad
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor, hackad
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • ½ st röd chili, urkärnad och hackad
  • 2½ dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • Salt och nymald svartpeppar

Grillad vildsvinsytterfilé

  1. Gör rent grill och grillgaller
  2. Tänd grillen
  3. Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar. Pensla köttet med matolja
  4. Grilla köttet ca 1 minut innan du vänder på det.
  5. Fortsätt vända varje minut till önskad stekgrad
  6. Vila 5 min
  7. Lägg tillbaka köttet på grillen och grilla 15-20 sek på varje sida
  8. Servera

Kryddrostad potatis

  1. Sätt ugnen på 225°C
  2. Blanda potatis, kryddor, salt och olivolja
  3. Lägg potatisen i plåt
  4. Rosta i ugn ca 15 minuter
  5. Tillsätt tomatpuré och rör om
  6. fortsätt rosta ca 10 minuter
  7. Prova med en sticka om den är klar
  8. Servera varm toppad med rostad mandel

Grillad färsklök

  1. Gör rent grill och grillgaller
  2. Tänd grillen
  3. Ta av det yttersta lagret på löken och skär av roten
  4. Tvätta i vatten och låt rinna av på papper
  5. Grilla löken ca 4 minuter på varje sida, kraftig grillyta och krispig i mitten (större
  6. Ta av löken från grillen vänd upp med 1 msk olivolja och en nypa salt
Större lök delas på mitten och grillas mest på snittytan

Romescosås

  1. Blötlägg mandeln i kallt vatten minst 4 timmar
  2. Sätt ugnen på 225°C
  3. Halvera paprikan och skär ut kärnhuset
  4. Smörj en ugnsfast form med olivolja
  5. Lägg paprikan med skinnsidan uppåt
  6. Baka paprikorna tills det är mjuka och har fått ordentligt med färg, ca 20 minuter
  7. Lägg över de varma paprikorna i en skål och täck med plastfilm, låt stå ca 15 minuter
  8. Koka schalottenlök, vitlök, chili mjuk i 3 msk olivolja på låg värme
  9. Häll av vattnet från mandeln
  10. Skala paprikan
  11. Blanda löken och olivoljan som den kokat i, vinäger, mandel och paprika i en matberedare och mixa till en slät kräm. Om det blir för tjockt tillsätt 1 msk vatten
  12. Tillsätt olivoljan droppvis så att den emulgerar till en tjock kräm
  13. Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger
  14. Serveras kall eller rumstempererad
Håller 5 dagar i kylskåp. Paprikan går även bra att grilla över hög värme. Grilla hårt! Gör inget att skinnet bränner då det skall skalas bort.