HEMLEVERANS MED FRYSBIL
Helstekt Ytterfilé med Ramslökssmör, Hasselbackspotatis & Picklad Fänkål

Helstekt Ytterfilé med Ramslökssmör, Hasselbackspotatis & Picklad Fänkål

Portioner: 4 port Tid: Över 45 min

Recept – Ytterfilé

Du behöver

  • 600-800g ytterfilé av hjort, älg eller rådjur
  • 2 msk matolja
  • 3 msk smör
  • salt och nymalen svartpeppar

Recept – Hasselbackspotatis

Du behöver

  • 12-16 potatis, fast medelstor variant
  • 50 g smör, smällt
  • 1 tsk salt
  • 3 msk ströbröd

Recept – Picklad fänkål

Du behöver

  • ½ dl ättika 10-12%
  • ½ dl socker
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 1 dl vatten
  • ½ tsk salt

Recept – Ramslöksmör

Du behöver

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 1 knippe ramslök (ca 20 ramslöksblad), grovt skuren
  • 1 msk ättika 10-12%
  • 1 st schalottenlök, finhackad

Ytterfilé

  1. Sätt ugnen på 120°
  2. Krydda köttet med salt och peppar
  3. Pensla med olja och stek i het panna på alla sidor
  4. Stek klart i ugn till innertemperatur 58° (medium), kom ihåg att ta ut 1-2 grader innan
  5. Vila 5-10 min
  6. Hetta upp stekpannan. Tillsätt smör och stek köttet på alla sidor 15-20 sek
  7. Skiva köttet och servera

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen till 200°
  2. Skala potatisen och skär 12-16 skivor i varje potatis, utan att skära hela vägen. Ett bra knep är att lägga potatisen i en träsked när du skär
  3. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Salta och pensla med smält smör (spara hälften tillsenare)
  4. Rosta i ugn 40 min
  5. Ta ut potatisen och pensla igen med lite smält smör. Strö över ströbrödet och ställ in i ugn ytterligare ca 20 minuter till eller tills potatisen är mjuk i mitten

Picklad fänkål

  1. Koka upp ättika, socker, vatten, senapskorn och salt. Vispa tills att socker och salt har löst upp
  2. Kyl ned lagen
  3. Skiva fänkålen och lägg i ättikslagen. Låt ligga ca 20 min
Håller 1 minst en vecka i kylskåp

Ramslöksmör

  1. I en matberedare mixa smör, ramslök och ättika till en grön smet, ev skrapa ned smöret från kanterna ett par gånger så att allt blandas
  2. Lägg smöret i en skål och tillsätt den hackade schalottenlöken
  3. Smaka av med salt och ev mer ättika
Håller ca 3 dagar i kylskåp.