Ytterfilé
- Sätt ugnen på 120°
- Krydda köttet med salt och peppar
- Pensla med olja och stek i het panna på alla sidor
- Stek klart i ugn till innertemperatur 58° (medium), kom ihåg att ta ut 1-2 grader innan
- Vila 5-10 min
- Hetta upp stekpannan. Tillsätt smör och stek köttet på alla sidor 15-20 sek
- Skiva köttet och servera
Hasselbackspotatis
- Sätt ugnen till 200°
- Skala potatisen och skär 12-16 skivor i varje potatis, utan att skära hela vägen. Ett bra knep är att lägga potatisen i en träsked när du skär
- Lägg potatisen i en ugnssäker form. Salta och pensla med smält smör (spara hälften tillsenare)
- Rosta i ugn 40 min
- Ta ut potatisen och pensla igen med lite smält smör. Strö över ströbrödet och ställ in i ugn ytterligare ca 20 minuter till eller tills potatisen är mjuk i mitten
Picklad fänkål
- Koka upp ättika, socker, vatten, senapskorn och salt. Vispa tills att socker och salt har löst upp
- Kyl ned lagen
- Skiva fänkålen och lägg i ättikslagen. Låt ligga ca 20 min
Håller 1 minst en vecka i kylskåp
Ramslöksmör
- I en matberedare mixa smör, ramslök och ättika till en grön smet, ev skrapa ned smöret från kanterna ett par gånger så att allt blandas
- Lägg smöret i en skål och tillsätt den hackade schalottenlöken
- Smaka av med salt och ev mer ättika
Håller ca 3 dagar i kylskåp.