Recept på en kryddig, lite het och söt marinad från Jamaica med krämigt grillad sötpotatis och frisk ananassalsa.
Portioner: 4 port
Recept – Vildsvinskarré
Du behöver
600 g Vildsvinskarré, ca 2 cm
1 recept Jerkmarinad
Recept – Jerkmarinad
Du behöver
2 msk soja
1½ dl matolja
2 msk malen kryddpeppar
3 msk muskavadosocker
2 st vitlöksklyftor, skalad
2 st röd chili
1 krm färsk timjan, plockade blad
2 st gul lök, grovt hackad
1½ krm malen kanel
1 krm malen muskotnöt
1 krm malen svartpeppar
Recept – Sötpotatis
Du behöver
4 st sötpotatis
1 msk matolja
Salt
Recept – Ananassalsa
Du behöver
¼ st ananas
1 st röd paprika
1 st chili, fint hackad
1 st vitlöksklyfta, fint hackad
1 tsk koriander, hackad
1 tsk mynta, hackad
½ st röd lök, fint hackad
1 st lime
Salt
Vildsvinskarré
Marinera köttet i jerkmarinaden minst 12 timmar, gärna 2 dagar
Gör rent grill och grillgaller
Tänd grillen
Lyft upp köttet ur marinaden. Spara överflödig marinad
Torka köttet med papper. Pensla köttet med matolja
Grilla köttet ca 1 minut och pensla med marinad innan du vänder på det.
Fortsätt vända varje minut till önskad stekgrad
Vila 5 min
Pensla köttet med marinad och lägg tillbaka köttet på grillen och grilla 15-20 sek på varje sida
Servera
Då marinaden innehåller socker bränner den enkelt. Grilla på något lägre temperatur och vänd köttet ofta. Men att det bränner lite grann i kanterna ger bara karaktär.
Jerkmarinad
Skär bort stammen på chilin och skrapa ur kärnorna
Mixa alla ingredienserna i en matberedare
Håller 7 dagar i kylskåp.
Sötpotatis
Sätt ugnen på 200°C
Skär ett snitt i potatisen
Baka i ugn ca en timme, eller tills att skalet frasigt och är helt mjuk i mitten
Låt svalna
Platta ut potatisen försiktigt, ca 2-3 cm hög
Pensla med olja
Stek eller grilla på båda sidor vid servering
Ananassalsa
Sätt ugnen på 200°C
Skär ett snitt i potatisen
Baka i ugn ca en timme, eller tills att skalet frasigt och är helt mjuk i mitten