HEMLEVERANS MED FRYSBIL
Mustig Viltgryta med Kumminpicklade Morötter, Crème Fraîche & Kokt Potatis

Mustig Viltgryta med Kumminpicklade Morötter, Crème Fraîche & Kokt Potatis

Portioner: 4 Tid: 2 timmar

Recept – Gryta

Du behöver

  • 600-800 g högrev eller bog
  • 20-25 st steklökar, skalade
  • 30 g smör
  • 1 fl rödvin
  • 5 dl mörk viltfond
  • ½ msk maizena
  • 1 knippe persilja, plockad och sköljd
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche

Recept – Syltade morötter

Du behöver

  • 3 st stora morötter
  • 1 dl ättika 10-12%
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk kumminfrön

Gryta

  1. Skär köttet i ca 4×4 cm
  2. Bryn köttet i smör på medelhög värme i ca 3 minuter i en tjockbottnad kastrull, gärna gjutjärn
  3. Tillsätt vin och fond
  4. Koka upp och sänk värmen så att det sjuder, kokar försiktigt
  5. Plocka persiljebladen, men spara stjälkarna
  6. Efter ca 1 timme tillsätt de skalade steklöken och persiljestjälkarna. Fortsätt sjuda ca 1 timme eller tills att köttet är mört
  7. Blanda maizenan med ½ dl vatten och rör ned lite i taget i grytan för att reda den till en något tjockare konsistens
  8. Servera med kokt potatis, plockad persilja, crème fraîche och syltad morot

Syltade morötter

  1. Skala morötter och skiva tunt på längden med mandolin eller osthyvel
  2. Koka upp ättika, socker, vatten och kummin
  3. Tillsätt moroten och dra av från värmen
  4. Låt svalna
  5. Håller minst 1 vecka i kylskåp