HEMLEVERANS MED FRYSBIL
Viltköttbullar med Potatismos, Messmörsås, Pressgurka & Rosépeppar

Viltköttbullar med Potatismos, Messmörsås, Pressgurka & Rosépeppar

Portioner: 4 Tid: 1½ timme

Recept – Viltköttbullar

Du behöver

  • 600 g viltfärs
  • 1 st stor gul lök, hackad
  • 30 g smör
  • 1 dl mjölk
  • ½ msk salt
  • ½ tsk nymald svartpeppar
  • 1 ägg
  • ½ tsk torkad rosmarin
  • 30 g smör + 2 msk matolja till stekningen

Recept – Potatismos

Du behöver

  • 600 g mjölig potatis, skalad
  • 2 dl mjölk
  • 1 lagerblad
  • ¼ krm malen muskot
  • Skal av en gul lök
  • 75 g smör, rumstempererat

Recept – Messmörsås

Du behöver

  • 5 dl grädde
  • 2 msk messmör
  • 2 dl mörk viltfond.
  • 1 dl grädde, lätt vispad
  • 1 msk maizena

Recept – Pressgurka med rosépeppar

Du behöver

  • ½ gurka, tunt skivad
  • 3 msk ättika 10-12%
  • 2 msk florsocker
  • 1 äpple, tunt skivad

Viltköttbullar

  1.  I en kastrull, smält 30 g smör och lök över mediumhög värme och låt löken koka mjuk i ca 20 minuter
  2. Dra av från värmen och låt svalna
  3. Blanda färs, lök, mjölk, ägg, rosmarin, svartpeppar och saltet väl
  4. Provstek en liten portion för provsmakning. Smaka upp med mer kryddor om det behövs
  5. Rulla 20-25 köttbullar
  6. Värm upp en panna på hög värme
  7. Tillsätt stekfett och lägg i köttbullarna. Stek ca 1 min och sänk sedan värmen till mediumvarm och fortsätt steka under ca 6-8 minuter, vänd varannan minut. Stek i omgångar anpassat till storlek på pannan. Viktigt att inte fylla pannan för mycket så att den svalnar och köttbullarna släpper vätska och det börjar koka i pannan. Har du en bra digital termometer steker du köttbullarna till en innertemperatur om 54 grader
  8. Servera köttbullarna nystekta med potatismos, messmörsås och pressgurkan
Tips Stek köttbullarna i förväg. Går bra att frysa. Vid servering värm dem i ugn på 120 grader i ca 10 min alternativt försiktigt i mikrovågsugn. Hetta sedan upp en stekpanna ordentligt och stek dem kort i smör för att få en härlig nystekt känsla.

Potatismos

  1. Koka upp mjölk, lagerblad, muskot och lökskal
  2. Dra av från värmen och täck med lock. Låt stå under tiden du kokar potatisen
  3. Koka potatisen mjuk i saltat vatten
  4. Häll av vattnet och låt vätskan ånga av
  5. Värm upp mjölken
  6. Pressa eller passera potatisen genom en finmaskig sil
  7. Sila av mjölken genom en finmaskig sil ned i potatisen. Tillsätt smör och rör till en kräm
  8. Smaka av med salt och muskot

Messmörsås

  1. Koka upp grädden och låt den sjuda på låg värme tills hälften kvarstår
  2. Tillsätt oxfond och låt sjuda ytterligare ca 10 minuter
  3. Tillsätt messmör
  4. Blanda maizena med 2 msk vatten och red av såsen, den skall vara rejält tjock
  5. Vid servering lägg en klick vispad grädde i såskastrullen utan att röra om.

Pressgurka med rosépeppar

  1. Blanda gurka, ättika och florsocker tills att sockret har löst upp
  2. Låt stå 10 minuter
  3. Tillsätt rosépeppar och äpple innan servering