Viltköttbullar
- I en kastrull, smält 30 g smör och lök över mediumhög värme och låt löken koka mjuk i ca 20 minuter
- Dra av från värmen och låt svalna
- Blanda färs, lök, mjölk, ägg, rosmarin, svartpeppar och saltet väl
- Provstek en liten portion för provsmakning. Smaka upp med mer kryddor om det behövs
- Rulla 20-25 köttbullar
- Värm upp en panna på hög värme
- Tillsätt stekfett och lägg i köttbullarna. Stek ca 1 min och sänk sedan värmen till mediumvarm och fortsätt steka under ca 6-8 minuter, vänd varannan minut. Stek i omgångar anpassat till storlek på pannan. Viktigt att inte fylla pannan för mycket så att den svalnar och köttbullarna släpper vätska och det börjar koka i pannan. Har du en bra digital termometer steker du köttbullarna till en innertemperatur om 54 grader
- Servera köttbullarna nystekta med potatismos, messmörsås och pressgurkan
Tips
Stek köttbullarna i förväg. Går bra att frysa. Vid servering värm dem i ugn på 120 grader i ca 10 min alternativt försiktigt i mikrovågsugn. Hetta sedan upp en stekpanna ordentligt och stek dem kort i smör för att få en härlig nystekt känsla.
Potatismos
- Koka upp mjölk, lagerblad, muskot och lökskal
- Dra av från värmen och täck med lock. Låt stå under tiden du kokar potatisen
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten
- Häll av vattnet och låt vätskan ånga av
- Värm upp mjölken
- Pressa eller passera potatisen genom en finmaskig sil
- Sila av mjölken genom en finmaskig sil ned i potatisen. Tillsätt smör och rör till en kräm
- Smaka av med salt och muskot
Messmörsås
- Koka upp grädden och låt den sjuda på låg värme tills hälften kvarstår
- Tillsätt oxfond och låt sjuda ytterligare ca 10 minuter
- Tillsätt messmör
- Blanda maizena med 2 msk vatten och red av såsen, den skall vara rejält tjock
- Vid servering lägg en klick vispad grädde i såskastrullen utan att röra om.
Pressgurka med rosépeppar
- Blanda gurka, ättika och florsocker tills att sockret har löst upp
- Låt stå 10 minuter
- Tillsätt rosépeppar och äpple innan servering