Vårt viltkött
Vad våra lådor innehåller
Enligt Världsnaturfonden är ungefär hälften av allt viltkött som äts i Sverige importerat. Vårt viltkött är däremot svenskt. Köttet kommer från något av de certifierade viltslakterier vi samarbetar med. EG-märkningen på etiketterna visar vilket viltslakteri köttet kommer ifrån. Livsmedelsverket utövar en ambitiös kontroll över dessa viltslakterier.
Det mesta köttet kommer från den mindre dovhjorten men när det finns tillgång på kronhjort så lägger vi även det i lådorna. Vi anser att både dovhjort och kronhjort är fantastiskt kött och kan inte säga vilket som är finast. Vi säljer inte älgkött eftersom vi tycker att hjortkött är godare än kött från vuxen älg som har grövre fibrer.
Alla våra styckdetaljer är mycket fint och mört hängmörat kött. Denna bild visar var på djuret de olika styckdetaljerna sitter. Bilden visar visserligen en älg, men de styckdetaljer vi säljer heter samma sak på hjort. Vi säljer bara de möraste delarna så många av de styckdetaljer du ser på bilden har vi gjort grytbitar, skav eller eller färs på.
Allt vårt kött är fryst och levereras hem till dig med frysbil vilket garanterar en obruten fryskedja. Köttet är förpackat i små och behändiga paket. Bara att lägga in i frysen.
Allt vårt kött och våra korvar innehåller bara hjortkött. Däremot är viltfärsen en blandning av hjort- och vildsvinskött. Vi gör så eftersom fetthalten i hjortkött bara är ca 4% mot ca 17% för vildvinsfärs. Då fettet är en smakbärare tycker vi att hjortfärsen blir lite godare när den blandas med vildsvinsfärs. Men i vissa lådor står det “hjortfärs” och då är det 100% hjort.
Alla våra korvar är färskkorvar vilket betyder att de inte har bakats eller rökts. En färskkorv är en helt annan sak än en vanlig korv. Färskkorvar är mycket saftigare än bakade eller rökta korvar och därför helt enkelt mycket godare. Den enda nackdelen med färskkorv är att den har kort hållbarhet i kylskåp, men det spelar ju ingen roll eftersom vår viltkorv alltid är fryst.
Klimat- och miljöpåverkan
Viltkött är ett mycket klimatvänligt kött. Jägare åker visserligen bil, men djuruppfödnng kräver också transporter och energi. Transporter är dock försumbart i sammanhanget. Det spelar ingen större roll om nötköttet kommer från Sverige eller Argentina, eftersom klimatpåverkan från transporter är försumbart jämfört med den metangas som kommer från kor. Det beror på att kor och får är idisslande djur och deras fodersmältning orsakar utsläpp av metangas (ja, korna pruttar). Metangas är en mycket starkare växthusgas än koldioxid (CO2).
När vi levererar 5 kg viltkött med vår egen bil inom Storstockholm så släpper vi ut 0,16 kg CO2/km. Det blir cirka 0,75 kg CO2 per leverans eller 0,15 kg CO2 per kilo kött. Enligt Livsmedelsverket orsakar Svenskt nötkött 23-39 kg koldioxidekvivalenter per kilo kött. Produktion av nötkött orsakar alltså 200 gånger mer CO2 än våra transporter till kund. Även om man lägger till jägarnas bilåkning och slakteriets verksamhet så blir viltköttets belastning på klimatet nästan ingenting jämfört med nötkött.
Även vad gäller andra miljöhänsyn som kemikalier, antibiotika, djurvälfärd och biologisk mångfald så är vilt ett bättre val än nästan allt nötkött.
Vad gäller djurhållning så finns det mycket att säga, men en intressant siffra är att en dovhjort rör sig över ett hemområde på 10 km2 och kronhjortar på 85 km2. Jämför det med ytan en ko har att röra sig på.
För att undvika för mycket tyckande så refererar vi istället till Världsnaturfondens köttguide. Se nedan.
Vilt vs. nötkött enligt Världsnaturfonden
Biologisk mångfald | Klimat | Kemiska bekämpningsmedel | Djurvälfärd | Antibiotika | |
Svenskt vilt | * | * | |||
Nöt KRAV | |||||
Nöt Svenskt Sigill | |||||
Nöt Sydamerika & USA |
* Här skriver WWF ”-” men vi satte dit gröna gubbar. Viltet får inte antibiotika och har ju ett bättre liv än boskap.